Takaisin
=> Tervehdykset

Marjatta Airaksisen tulo- ja eläkkeellesiirtymisjuhla

Nurmijärvellä, Rajamäen kirkossa, helatorstaina 20.5.04.


Kiitokset seurakunnalle Kylväjän puolesta monikymmenvuotisesta yhteistyöstä, lähettäjärenkaalle ja Marjatalle. Ja kiitos Jeesukselle.

Tänään olemme saaneet olla jumalanpalveluksessa, jossa vanhakin sai tuntea nuorentuvansa: näin vanhakin nyt nuortuu. (Viittaus Olavi Peltolan nuorekkaasti pitämään saarnaan, jossa hän saarnan aikana välillä laulatti kansaa ja haastatteli Marjattaa, ja pyyteli koululaisilta kysymyksiä Marjatalle.) On hyvä saada välillä olla kodikkaasti, ettei kaikki muutu rutiiniksi ja kovin viralliseksi.

Haluan ottaa Jeesuksesta esille tutun "kaksinaisuuden". Tämä ei ole teille mitään uutta. Jeesus itse antoi henkensä käydessään ristillä, mutta samalla oli kysymys siitä, että Jumala lähetti hänet ristille. Ylösnousemuksesta sanotaan, että Jeesus heräsi tai nousi kuolleista, mutta samalla kuitenkin, että hänet herätettiin eli Jumala herätti hänet. Ja sitten helatorstaista voidaan sanoa, että Jeesus astui taivaaseen ja myös että hänet otettiin. Koko ajan Jeesus ja Jumala toimivat yhdessä näissä tapahtumissa, Ihmeellisesti näemme Jumalan toiminnan Jeesuksessa ja hänen kauttaan kaikessa. Kaksi eri persoonaa, mutta tahtojen ja toiminnan yhteys koko ajan.

Ps. 121 on tekstini. Miksi käännytään vuoria kohti? (1) Vaikea selittää. Vuori on Raamatussa mm. Siionin vuori, Jerusalem, keskeinen israelilaisille. Myös armon järkkymättömyyttä verrataan vuoreen Jesajan suulla: vaikka vuoret järkkyisivät, minun armoni ei sinusta väisty. Katse vuoria kohti on katse ylöspäin. Kirjoitukset tunteva israelilainen katseli ylös apua saadakseen. Jeesuksen nähtiin nousevan ylös helatorstaina.

Jumala on luonut taivaan ja maan (2) - ja juuri tämä Jumala auttaa - oman tahtonsa mukaan. Jalka ei horju, hän on suojaava varjo, joka ei väisty viereltäsi (3,5,7). Tämä varjelus ei ole automaattista, mekanistista, teknistä. Monet uskovat ovat joutuneet onnettomuuksiin, sairauden kouriin, kokeneet menetyksiä. Perheenjäsen on menetetty, psyykkistä sairautta perheessä jne. Mutta Jumala on silti varjellut heidät - ominaan, itselleen.

Herra on Israelin turva (4). Olemme ajatelleen viime aikoina tätä paljon. Lehdet eivät kerro, että joka päivä pystytään torjumaan keskimäärin 12 itsemurhapommihyökkäystä. Tästä lehdet eivät kerro mitään. Media ja yleisö eivät ymmärrä Israelin tilannetta eivätkä halua tukea.

Mitä varjeltumista ihminen tarvitsee kuun valolta (6). Sehän on kaunista, kuutamolla voi soudella kesäisellä järvellä rakastuneitten parien tapaan tai lähteä kuutamouinnille. Viittaus on niihin voimiin, jotka ovat liikkeellä pimeällä, tai paremmin: pimeydessä, eli henkivaltoihin. Näitä kohdataan lähetystyössä. Niistä olen usein keskustellut Marjatan kanssa. Hän on varjeltunut.

Lähetystyö ei ole helppoa. Kiitos Marjatalle uskollisesta palvelusta työssä. Lähetyksessä on monta ahdistusta, vaikeutta, pettymystä, jolloin käännytään Herran puoleen. Omalla lyhyellä työkaudella Japanissa jouduin tilanteisiin, jolloin ajattelin: Jos olisin tämän tiennyt, en olisi tänne lähtenyt. Mutta Jumala on varjellut Marjatan koko elämän ja hänet kutsumuksessaan (7). Hän on varjellut lähtösi ja tulosi - ehkä tämä jae luettiin tammikuussa 1973, kun sinut siunattiin matkaan tässä Rajamäen kirkossa? Olisi hyvin voitu lukea, vaikkemme nyt muista, miten silloin oli. Sana ja rukous ovat kannatelleet Marjattaa kaiken aikaa.

Viidenneksi henkilökohtainen kiitos Marjatalle rukousyhteydestä. 1972 polvistuimme ja kannoimme Herran eteen veljeni, josta minulla oli suuri huoli. Rukouksesta noustessamme tuskainen huoleni oli otettu pois, ja veljeni sai myöhemmin monien vaiheiden jälkeen uskoa Jeesukseen. Tätä rukoustukea Marjatta on saanut antaa työssään paljon.

Lopuksi saamme katsoa armon vuorta kohti ja pyytää Herralta apua kaikkeen.

Takaisin
=> Tervehdykset