Takaisin
=> Raamattu

Efesolaiskirjeen 5. luku

Raamattuilta 24.5.2004


1. Jumala kristityn esikuvana: laki, joka vaatii täydellisyyttä, samalla Isä on rakastava Isä, jonka olemuksen ja ilmoituksen viitoittamaa tietä kristitty haluaa elää, vaikka "tekee paljon syntiä monin tavoin joka päivä" (Luther).
2. Rakkaus ohjatkoon elämäänne: Perustuksena on se, että Kristus on rakastanut meitä. Meikin voimme ja saamme uhrata elämästämme lähimmäisille.
3-5. Siveettömät puheet ja ahneus eivät sovi pyhille eli kristityille, sillä ne ovat Jumalan olemuksen vastaisia ja johtavat ihmistä epäuskon ja epäjumalanpalveluksen alueelle. Sana sen sijaan vahvistaa uskoa.

Eläkää valon lapsina!
6-7. Älkää antako kenenkään pettää itseänne tyhjillä puheilla: väärillä lupauksilla, jotka lupaavat jotain "enemmän kuin Kristus", ovat huuhaata tai vievät pimeyden alueelle.
8. Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa: viittaus on Kristukseen kohdistuvaan uskoon. Se tulee näkyviinkin tavalla tai toisella, sillä vuorella olevaa kaupunkia on vaikea piilottaa
9-10. Vain sana kertoo sen, mikä on Herran mielen mukaista.
11-14. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää, ovat häpeällisiä ja ne on paljastettava eli niistä on käytettävä oikeita nimiä eikä niitä saa kaunistella. Pimeys saa Paavalilta uuden tuomion. Tuokaa ne päivänvaloon.
15-17. Älkää eläkö tyhmien tavoin, vaan niin kuin viisaat, käyttäkää aikanne oikein, eläkää sanassa.
18. Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne.
19-20. Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja ja kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa, Isää, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Vaimot ja aviomiehet
(Väliotsikko jättänyt pois Kristuksen ja seurakunnan)
21-33. Avioliitto on luomisjärjestys, Jumalan asettama. a. Puolisot kuulevat toisiaan Kristusta totellen, b. sillä mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää; c. Miesten tulee rakastaa vaimojaan alttiilla ja palvelevalla rakkaudella Kristuksen rakkauden heijastuksena. d. Viittaus kasteeseen, joka perustuu ristiin e. Tavoite kirkkaana edessä koko ajan; vaikkei taivaassa ole avioliittoja, ne omalta osaltaan voivat ohjata puolisoita oikeaan päämäärään. Puolisot(kin) ovat Kristuksen ruumiin (maailmanlaajan seurakunnan) jäseniä eli Kristukseen liitettyjä f. Avioliitto heijastaa Kristuksen ja seurakunnan yhteyttä. f. Vaimon tulee kunnioittaa miestään.

Takaisin
=> Raamattu