Takaisin
=> Raamattu

Israelilaisen itsemurhaisku?

Ei voi olla totta!? - Onneksi se ei olekaan. Kerran eräs tunnettu israelilainen kuitenkin kuoli niin, että hän kuollessaan veti mukaansa useita filistealaisia. Tämä henkilö oli suurista ruumiinvoimistaan tunnettu Simson, joka johti Israelin sotatoimia heidät alistaneita filistealaisia vastaan.


Delila: vihollisagentti vaimona

Pian häiden jälkeen Simson alkoi epäillä filistealaisen vaimonsa Delilan rehellisyyttä, koska tämä toistuvasti kyseli miehensä ruumiinvoimien salaisuutta. Ehkä Simson aavisti, että utelemisen takana olivat filistealaisten johtajat, jotka halusivat raivata hänet pois tieltä. Hän olikin varsin oikeassa, sillä nämä olivat todellakin sanoneet Delilalle: "Viekoittele hänet kertomaan, mikä on hänen suurten voimiensa salaisuus, niin että saamme hänet sidotuksi ja lannistetuksi." Samat johtajat olivat myös luvanneet Delilalle valtavan rahasumman Simsonia koskevista tiedoista. Jokainen Delilan puoleen kääntyneistä filistealaisten johtomiehistä oli nimittäin luvannut hänelle tuhat sata sekeliä hopeaa (Tuom. 16:5)!

Simson lankeaa herkkäuskoisuuteen
Vaimo jatkoi urkkimistaan Simsonin voiman salaisuudesta. Älykäs ja huumorintajuinen Simson pani vaimonsa koetteelle epäilysten herättyä ja antoi harhaanjohtavia vastauksia. Lopulta Delila huomasi verhota petollisuutensa "rakkauteen" ja sanoi: "Kuinka voit väittää rakastavasi minua, kun et sydämessäsi luota minuun? Jo kolme kertaa sinä olet petkuttanut minua etkä ole kertonut minulle suurten voimiesi salaisuutta."

Delilan ahdistelun jatkuessa Simson lopulta "tuskastui kuollakseen" ja paljasti voimiensa salaisuuden liittyvän hiuksiinsa (Tuom. 16:15-17). Vihollisagentti Delila oli onnistunut tehtävässään. Simson oli yhtäältä väsähtänyt painostuksen alla ja toisaalta langennut sinisilmäisyyteen. Simsonin tukka leikattiin, hänet saatiin sidotuksi ja hän joutui silmät puhkaistuna vankilaan (Tuom 16:17-21). Herkkäuskoisuuden seuraukset olivat katkerat, suorastaan hirvittävät. Simsonin voima oli näkyvällä tavalla hänen hiuksissaan, syvimmältään ja varsinaisesti tietysti hänen uskossaan kuten Uudesta testamentista näemme (Hepr 11:32) ja hänen saamassaan tehtävässään aloittaa Israelin vapauttaminen (Tuom. 13:5).

Epäjumala Dagonin temppelipidot
Kanaanilaisten Dagonin kunniaksi järjestetyssä juhlassa filistealaiset ylistivät jumalaansa siitä, että Simson oli nyt heidän vallassaan, ja sanoivat: "Jumalamme on antanut käsiimme Simsonin, vihollisemme - - joka hävitti maatamme ja surmasi meistä niin monta" (Tuom. 16:24, 23). "Kutsukaa Simson tänne, että voimme pitää hauskaa hänen kustannuksellaan", he käskivät vartijoita. Simson haettiin vankilasta ja "he pitivät häntä pilkkanaan" (16:25).

Israel oli joutunut sotaan ja filistealaisten armoille rangaistukseksi siitä, että se oli jälleen kerran rikkonut omaa Herraansa, Jahvea, vastaan (13:1). Sota nöyryytti. Filistealaiset eivät tätä tienneet eivätkä olisi ymmärtäneetkään. He uskoivat oman jumalansa voiman jylläävän. Asioita ei kuitenkaan johtanut Dagon.

Sotilas viimeiseen asti
Simsonin voimat olivat palautuneet. Hän oli kärsinyt hyväuskoisuutensa synnistä riittävästi. Simson asetettiin temppelin kannatinpilareiden viereen. Sokeudestaan huolimatta hänen onnistui horjuttaa niitä siinä määrin, että katto romahti läsnäolijoiden päälle (Tuom 16:18-31) ja suuri joukko Dagonin palvelijoita menehtyi yhdessä Simsonin kanssa.

Jumalalla on tapansa ja keinonsa. Syvimmän alennuksen ja pilkan hetkellä hän voi toimia palvelijansa välityksellä. Dagon oli voimakas jumala kannattajiensa lukumäärää ja näiden sitoutumista ajatellen. Simsonin saama oivallus rakennuksen sortamisesta kuitenkin osoitti Dagonin voimattomaksi. Vaimonsa ja oman herkkäuskoisuutensa pettämäksi joutunut Simson teki viimeisen sotilaallisen palveluksen kansalleen.

Itsemurhaisku?
Simsonin teko voi päältä katsoen aluksi näyttää sellaiselta. Itsemurhaiskujen tekijöiden erot Simsoniin verrattuna ovat kuitenkin ehdottomat ja oleelliset. Simson ajettiin tilanteeseen, jossa hän toimi. Hän ei juonitellut itseään juhliin eikä kannatinpilareiden äärelle, vaan johtajat käskivät hänet sinne pilkattavaksi. Simson "iski" vieraan jumalan temppelissä, jossa tämän jumalan nimissä pilkattiin Simsonia, Israelia, ja samalla sen Jumalaa. Toisen maailmansodan ja nykypäivän itsemurhaiskijät suunnittelevat iskujaan pitkään ja varmistavat itsemurharahan saamisen. He uskovat todeksi karkean valheen "paratiisiin pääsystä marttyyrikuoleman kautta". Viha ajaa heidät liikkeelle. Itse he eivät teollaan pääse paratiisiin, eivätkä halua uhrejaankaan sinne vaan kadotukseen.

Simsonille oli tärkeää hoitaa tehtäväänsä loppuun asti. Hän oli syvimmältään Jumalansa kahleissa eikä hänen ei tarvinnut varmistaa taivasosuuttaan. Hänen viimeinen tekonsa tapahtui vieraan jumalan kulttikeskuksessa, siinä ideologisessa esikunnassa tai pesäkkeessä, josta koko sotaa filistealaisten puolella johdettiin. Hänen tekonsa kohteeksi joutui se johtava joukko, joka oli hyökännyt hänen kansaansa ja häntä itseään, kansansa johtajaa, vastaan. Nykyajan itsemurhaiskujen tekijät pyrkivät nimenomaan tappamaan mahdollisen suuren määrän siviilejä. Kristittyinä emme kuitenkaan halua missään maailman kolkassa käyttää muuta kuin sanan voimaa, joka kaataa Kristusta vastaan nostettujen ajatusten eli epäuskon muurit (2 Kor. 10:4-5).

Jeesuksen kuolema?
Jeesus suostui kuolemaan ristillä vapaaehtoisesti. Toisin kuin itsemurhaiskujen tekijöillä hänen vaikuttimenaan ei ollut viha, vaan täydellinen, itsensä uhraava rakkaus. Hänen kuolemansa ainoa tarkoitus oli pelastaa ihmiset Jumalan rangaistukselta. Itsemurhaiskujen tekijät haluavat vetää mahdollisimman monta ihmistä mukanaan kuolemaan. Jeesus halusi omalla kuolemallaan vetää mahdollisimman monta ihmistä kanssaan iankaikkiseen elämään. Jeesus sanoi ristille käydessään: "Isä, minä tahdon, että ne, jotka olet minulle antanut, olisivat kanssani siellä, missä minä olen" (Joh. 17:23). Tämä toteutuu lähetystyön välityksellä kaikkialla maailmassa. Sinne, mihin Jeesus meni, on kutsuttu niin hindut, muslimit, henkienpalvojat kuin juutalaisetkin. Kadotus on valmistettu Perkeleelle ja hänen enkeleilleen, Taivas taas Jeesuksen sovittamille ihmisille.

Takaisin
=> Raamattu