Takaisin
=> System.teol.

ånden i hånden

Marianne Agger: ånden i hånden - jag troede det var Gud.
Efterskrift af Mogens P.C. Svendsen, Lohses forlag
2000, 2001, 120 s.

Kirjan otsikko todellakin alkaa pienellä å-kirjaimella, mikä ei ole vain taitollinen yksityiskohta, vaan itse esitettyyn asiaan mitä syvimmin liittyvä painotus: on kysymys hengestä, joka on kaikkea muuta kuin Pyhä Henki. Samalla kirjan otsikko välittää vakavan kritiikin sitä nykyaikana eräissä karismaattisissa piireissä levinnyttä luuloa kohtaan, että Pyhä Henki olisi kristityn määräiltävissä ja käskettävissä, niin että hänellä muka voisi olla "henki hanskassa".

Viattomalta tuntuva ennustajan kohtaaminen aloitti kirjoittajan elämässä lähes vuoden mittaisen "henkimyllyn", jossa hän luuli aluksi olevansa tekemisissä - spiritistisessä kontekstissa - "hyvien henkien" kanssa. Yhteys heihin oli äänien ja puheen välityksellä varsin intensiivistä. Hän sai näkymättömästä maailmasta oman "henkiperheensä", joka toivoi hän pian luokseen eli saapumaan heidän luokseen kuoleman kautta. Oli suoranainen Jumalan varjeluksen ihme, ettei mikään seikka kuitenkaan konkreettisesti
toteuttanut kuolemaa Marianne Aggerin elämässä.

Yhteys erityisesti yhteen henkeen korostui. Tämä esitteli itsensä - ei enempää eikä vähempää kuin itse jumalana. Eksytyksen syvyydestä kertoo, että kirjoittaja välillä todella luuli tätä henkeä Jumalaksi, taivaalliseksi Isäksi, kuten kirjan alaotsikko kertoo. Yhteydenpitoon liittyi häpeämätön seksuaalinen lähentely, joka oli fyysisesti tunnettavissa. Asia kuulostaa uskomattomalta. Tällaista kuitenkin tapahtuu, yhtäältä okkultismin ja toisaalta okkultismitaustaisten äärikarismaattisten liikkeiden välityksellä, myös Suomessa. Todisteet ovat epäämättömät, ja olen saanut kuulla näistä tilanteista jopa mukana olleiden ja uhriksi joutuneiden kokemuksista.

Vain Jumala yksin voi pelastaa ihmisen tästä henkisidonnaisuudesta. Kirjoittajan elämässä tapahtui Jumalan asioihin puuttuminen, ja vapautuminen sielunhoidon ja hengellisen terapian avulla pimeyden valtojen yhteydestä kesti noin viisi vuotta.

Älä koskaan, toistan: älä koskaan antaudu "povattavaksi" oli sellaista "palvelua" tarjoava henkilö kuka tahansa, vaikka "uskovaksi tuntemasi ystäväsi" tai kuinka kunnioitettu yhteiskunnan vaikuttaja tahansa. Juokse pakoon, ellei muu auta. Pimeyden valtojen kanssa ei ole leikkimistä. Älä myöskään koskaan, toistan: älä koskaan lähde hengellisiksi ja "pyhähenkisiksi" tekeytyvien gurumaisten karismaattisuussaarnaajien (jälki)kokouksiin tai "sielunhoitoon".

Kirjan lopussa on lyhyt, mutta erinomaisen selkeä tanskalaisen luterilaisen pastorin Mogens P.C. Svendsenin esitys riivaustiloista ja henkien ulosajamisesta. Viimemainitusta ei ole mielestäni hyvä käyttää sanaa "manaaminen" tai "eksorkismi" jos on kysymyksessä Jeesuksen nimessä tapahtuva henkien ulosajaminen. Mainitut nimitykset sopivat parhaiten tilanteisiin, jossa pimeyden voimilla pyritään suorittamaan henkien karkotuksia.

Takaisin
=> System.teol.