Takaisin
=> System.teol.

Kuusitoista tonnia - köyhän miehen raskas taakka

 

Yle Ykkösen A-studio lähetti maanantaina 18.07.05 ohjelman Kongon demokraattisen tasavallan tinakaivoksilta.

Työtätekevän, mutta köyhyydessä elävän, sairaan, poljetun ja murretun väestön osan kuvaus osui riipaisevasti paikalleen.

Mieleeni nousi suosittu yhdysvaltalainen laulu, jossa näkyy samankaltainen kokemus työntekijän silmin. Olot ovat tähän päivään mennessä oleellisesti muuttuneet monin paikoin maailmassa, mutta ohjelma ja laulu ovat silti ajankohtaisia.

Laulu "Kuusitoista tonnia" soi meilläkin usein joitain vuosikymmeniä sitten mm. Tennessee Ernie Fordin esittämänä. Kappale siitä voitaisiin kääntää näin:

"Kuusitoista tonnia
malmivaunuun lastasin.
Mikä siitä palkkani?
Yhden päivän vanhenin,
ja velkataakkaa kasvatin."

Suurpääoma ja kaivostyöläinen ovat yhä tämän päivän polttavia aiheita. Suurkapitalismilla voi olla TV-ohjelmassa ja tässä laulussa kuvatun kaltaisia suurväärinkäytöksiä. Myös Kiinan valtion hiilikaivosten turvallisuuspuutteista kuulemme jatkuvasti.

Samaa väärinkäytösten henkeä edustavat meillä (mm.) ne yritykset, jotka voittoaan maksimoidakseen irtisanovat työntekijöitään, vaikka taloustilanne on vakaa tai suorastaan loistava.

"Köyhä työntekijätoveri jätetään" -henkeä edustavat puolestaan ne korkeapalkkaiset teollisuustyöntekijät, jotka kyltymättömissä varmistus- ja muissa vaatimuksissaan rasittavat vaikkapa vientiteollisuuden taloutta (ja vaikeuttavat samalla omaakin elämäänsä).

Lainatun laulun tekijät Merle ja John Travis ovat sisällyttäneet tekstiinsä tällaisenkin säkeen:

"Työmaapuoti kokonaan
sielunikin omistaa."

Köyhyyttä tulee aina olemaan, mutta sitä vastaan on aina kuitenkin taisteltava uskossa ja rakkaudessa (Jeesus). Myös sairautta tulee aina olemaan. Sitäkin vastaan on aina taisteltava.

Myös silmitöntä väkivaltaa, uskonnollista ja muulla tavoin perusteltua, tulee aina olemaan. Siihenkin pätee Jeesuksen sama käsky auttaa hädässä olevia, kärsiviä, kuolevia. Vaikkei tämä palvelu kirkon tai kristityn kannalta olekaan suoranaista evankelioimista tai lähetystyötä, se on rakkauden viemistä kärsivän ihmisen elämään riippumatta siitä, kuka sitä tekee.

Meitä lähellä ovat tämän päivän maailmassa kaikki kuudentoista tonnin lastaajat ja "tinakaivoksilla" raatavat runnellut ihmiset. Samoin on lähellämme heidän perheenjäseniään, puolisoita ja lapsia, jotka epätoivoisesti yrittävät pitää perheen elossa ja toimia niin, että perheen sairaistakin huolehdittaisiin.

Sairaanhoito on potilaan kannalta Suomessa hyvin järjestetty, mutta osa hoitohenkilökunnasta joutuu ajamaan itsensä jaksamisen äärirajoille. Henkinen hätä koskettaa myös näistä syistä yhä useampia.

Samoin ovat lähellämme ne, jotka toisten voiton maksimoinnin vuoksi irtisanottiin työstään tai jotka säie säikeeltä kulutettiin loppuun ja tyrkättiin haudan reunalle.

Takaisin
=> System.teol.