Takaisin
=> System.teol.

Kristitty, agnostikko ja ateisti

Hämeen Sanomat 2005.


Kristitty tunnustaa Jumalan, taivaan ja maan Luojan, ja hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen sekä Pyhän Hengen. Jumala on olemassa, ohjaa maailman ja historian kulkua ja on ilmoittanut itsensä ihmisille sanassaan. Kristitty uskoo Raamatun todistuksen pohjalta Jeesukseen omana Vapahtajanaan eli syntiensä anteeksiantajana.

Agnostikko ei nimensä mukaisesti "tiedä" tai halua tietää Jumalasta/ jumalasta/ jumalista. Termi agnostikko tulee kreikan sanasta gnoosis, joka merkitsee tietoa. A-etuliite kieltää sanasta muodostetun laatusanan: ei-tietävä, ei-tietoinen.

Käsite yhdistetään usein myös tiedon kohteeseen, ja niinpä agnostikko käsittää asiat niin, ettei "J/ jumalasta voi tietää (mitään)". Agnostikko kuitenkin tunnustautuu "tietoonsa" siitä, ettei Jumalasta voi tietää. Agnostikko on siinä mielessä rehellinen, ettei hän katso joidenkin havaintojen yms. voivan todistaa jumalallisen todellisuuden olemassaoloa vastaankaan.

Ateisti on J/jumalan kieltäjä. Kreikankielen Th/ theos on saanut kieltävän a-etuliitteen. Termi tarkoittaa siis henkilöä, joka on "jumalaton" eli "ilman J/ jumalaa", käytännössä sellaista, joka kieltää J/jumalan olemassaolon. Ateistin "tieto" siitä, ettei J/ jumalaa olisi, osoittautuu uskoksi, ettei tätä ole.

Lukemattomia muitakin uskonmuotoja on. Kolmesta yllä olevasta omani on kristillinen usko. Uskon Raamatun todistukseen Jumalan teoista tässä maailmassa. Tiedän, että hän on sekä pyhä että rakastava ja anteeksiantava, samalla myös salattu, mistä sekä Raamattu että kristittyjen kokemus todistavat.

Hän ei murra murtunutta, joka hänen puoleensa kääntyy. Hän on luvannut kuulla rukoukset ja vastaa niihin omalla ajallaan ja tavallaan. Mikään inhimillinen kärsimys ei ole hänelle vieras ja jokainen ihminen on mittaamaton arvokas.

Tiedän, että olen pahempi kuin vain heikko, ja itsessäni myös varsin rakkaudeton eli en voisi itseäni pelastaa minkään inhimillisen mittapuun mukaan. "Ole kiitetty, Jeesuksen risti, ainoa toivo."

Juhani Lindgren,
Hämeenlinna

Takaisin
=> System.teol.