Takaisin
=> Päivän Sana

Luther: Mannaa Jumalan lapsille
Joulukuun 20 päivänä

Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan[, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa] (Ef. 6:12).

--Me elämme niin suruttomina ja vailla huolta aivan kuin perkele olisi voimaton kärpänen tai jo aikoja sitten kuollut, aivan kuin kristityn taistelu häntä vastaan olisi aivan vähäinen asia. - - Sanoohan Kristus häntä tämän maailman ruhtinaaksi, jolla on valtakunta. - - Totisesti hirvittävä kuva vihollisesta.

Apostoli tekee sen vielä hirveämmäksi sanoessaan heitä [ks. Ef. 6:12] maailmanvaltiaiksi, siis sellaisiksi, jotka hallitsevat tätä maailmaa. Eikä hän sano, että on olemassa vain yksi sellainen , vaan että heitä on monta ja että jokainen heistä on kaikkia maan keisareita mahtavampi ja voimakkaampi. Älä siis suruttomasti ajattele perkeleen enkeleineen olevan kaukana Intiassa tai Turkinmaalla, vaan tiedä, että hän on aivan lähelläsi, jopa joka päivä ympärilläsi, huoneessasi, kadulla, kaikkialla, missä ikinä oletkin.

Lainaus on osa päivän tekstiä kirjasta Luther: Mannaa Jumalan lapsille, ja se on julkaistu kustantajan luvalla. Teosta saatavana os. SLEY-kirjat, 09-251390.


Keskustelua päivän sanasta:

Luther herättelee meitä tavallisia, usein vähän uneliaita kristittyjä muistamaan Raamatun ilmoituksen Perkeleestä ja tämän johtimista pimeyden valloista. Henkivaltojen todellisuus kulkee läpi koko Raamatun. Okkultismi eli ”salatiede” teki sen todelliseksi keskiajalla Euroopassa ja pian sen jälkeen alkoi lähetyskentiltä virrata tietoja noituudesta, taikuudesta, epäjumalanpalveluksesta, pimeyden henkien kohtaamisesta ja seurakunnan taistelusta niitä vastaan.

Tänä päinä okkultismi eri muotoineen (noituus eli magia, ennustaminen, spiritismi, saatananpalvonta jne.) on nousussa länsimailla erityisesti new age –tyyppisen uskonnollisuuden ja vanhojen ei-kristillisten uskontojen leviämisen myötä. Monet ns. vaihtoehtohoidot voivat saattaa ihmisen kosketuksiin henkivaltojen kanssa. Jooga on ehdottomasti uskontopohjainen ja saattaa harjoittajansa tekemisiin intialaisen uskonnollisuuden kanssa. Tällaisten ilmiöiden leimaaminen saatanasta peräisin oleviksi saa yhteiskunnan ja osittain kirkonkin silmissä tuomion noitavainojen uudelleen aloittamisesta. Siksi monen kristityn suu sulkeutuu, eikä hän millään rohkenisi tunnustaa Raamatun ilmoitusta pahoista henkivalloista edes joillekuille uskonystävilleen tai julkisesti esim. kirjoittamalla siitä.

On kuitenkin harhaista ajatella elämän kaikkien vastoinkäymisten tai vaikeuksien olevan merkki henkivaltojen taistelusta. Samoin on ehdottomasti väärin kuvitella näkevänsä erilaisissa arkielämän ilmiöissä kuten esim. sairauksissa henkivaltoja. Henkivallat voivat kuitenkin hyökätä mistä suunnasta tai ilmiöstä käsin tahansa ja käyttää yllättäviä välikappaleita ja tehdä sen koska tahansa. Tähän Kristuksessa lepäävään varuillaan olemiseen Luther kehottaa kristittyjä. Tämän päivän uusi haaste on esim. huomata islamistisen terrorismin ja henkivaltojen läheinen keskinäinen yhteys. Elämme maailmassa, joka on Pahan vallassa. Myös Pietari varoitti lukijoitaan Saatanan todellisuudesta ja yllätyksellisyydestä ja kehotti heitä valppauteen (1 Piet. 5:6-9). Valppaus on kuitenkin aina ensin ja pääasiassa lepoa Vapahtajan antamassa rauhassa ja syntien anteeksisaamisessa. Ilman sitä meillä ei ole perustaa, toivoa eikä levollista valppautta.

Takaisin
=> Päivän Sana