Takaisin
=> Päivän Sana

Luther: Mannaa Jumalan lapsille
Joulukuun 25 päivänä

Sinun kuninkaasi tulee sinulle!  (Sak. 9:5)

 

Varmasti hän tulee. Sinä et mene häntä noutamaan. Hän on liian korkealla ja kaukana. - -  Jumalan on pantava ensimmäinen kivi ja aloitettava, että sinä etsisit ja rukoilisit häntä. Kun ryhdyt etsimään, Jumala on jo paikalla. Mutta jos hän ei ole saapuvilla, kaikki aloittamisesi on syntiä ja sitä suurempi synti, mitä suurempiin ja pyhempiin tekoihin ryhdyt. Näin sinusta tulisi paatunut ulkokultainen.

Kysyt, mitä olisi tehtävä, että Jumala aloittaisi minussa? Vastaan: Etkö jo ole kuullut, että hurskaaksi tullaksesi sinusta ei lähde yhtään mitään aloittamista ja tekemistä eikä liioin kasvamista täydellisyyteen. Kaikki aloittamisesi on syntiä ja sellaiseksi se jää, häikäisköön, mikä häikäisee. - -

Muuta alkua ei ole kuin se, että ”sinun kuninkaasi tulee sinulle”. Hän aloittaa sinussa. Silloin annat omien tekojesi mennä menojaan ja olet epätoivossa omasta itsestäsi. - - huudat avuksi hänen armoaan ja lohduttaudut vain hänen hyvyydellään.

Lainaus on osa päivän tekstiä kirjasta Luther: Mannaa Jumalan lapsille, ja se on julkaistu kustantajan luvalla. Teosta saatavana os. SLEY-kirjat, 09-251390.

 

Keskustelua päivän sanasta:

Kukaan ei etsi oikeaa elävää Jumalaa, sanoo UT (Room. 3). Monenlaista jumalanetsintää on maailman täynnä, sitä on useimmissa järjestäytyneissä uskonnoissa ja yksittäisten ihmisten uskonnollisuudessa ja filosofioissa.

Mutta elävää Jumalaa ei kukaan voi etsiä, ellei ensin ole hänestä kuullut. Tästä meille on sanomattoman selvä sana Room. 10:13-16: Onhan kirjoitettu: "Jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu." Mutta kuinka he voivat huutaa avukseen sitä, johon eivät usko? Kuinka he voivat uskoa siihen, josta eivät ole kuulleet? Kuinka he voivat kuulla, ellei kukaan julista? 15. Kuinka kukaan voi julistaa, ellei häntä ole lähetetty? Onhan kirjoitettu: "Kuinka ihanat ovat ilosanoman tuojan askelet!"

Aloite Valtakunnan tulemisessa nousee Jumalan hyvyydestä langennutta ihmiskuntaa kohtaan, ja Hänen kaikkivaltiudestaan. Jumala antoi Jeesuksen, jota kukaan ei osannut pyytää. Jumala antaa omat suuret maailmanhistorian ratkaisunsa, ihmiseltä kysymättä, samoin hän lähetyy yksittäistä ihmistä tältä kysymättä. 

Jumalan valtakunnan tulo on yksin Jumalan teko, mutta meidät on kutsuttu päivittäin rukoilemaan sen tulemisen puolesta (Isä meidän), että se tulisi ”myös meidän tykömme” (Luther). Jumalan valtakunta on jo tullut lähelle, evankeliumissa, Jeesukseen sidotussa uskossa, toivossa, rakkaudessa, lähetystyössä. Saamme rakentaa maailmaa, siihen meillä on kutsumus (1 Moos. 1:28; 2:15). Maailma ei kuitenkaan koskaan muutu Jumalan ylihistorialliseksi valtakunnaksi ihmisen toiminnan tuloksena. Niin kuin tämä maailma, niin Jumalan tulossa oleva valtakuntakin on Jumalan uusi suvereeni luomisteko. Nyt se on sydänten tasolla ja keskellämme (21) uskossa ja anteeksiantamuksessa, kerran myös julkinen kuin salaman leimahdus idästä länteen (jae 24).

Takaisin
=> Päivän Sana