Takaisin
=> Yhteiskunta

Afganistanin lapset ja talibaanit

Nimim. Heinille ja HH:lle talibaneista. Hämeen Sanomat 11.02.


Kirjoituksissanne 7.11. kannatte huolta mm. Afganistanin lapsista. Lasten hyvinvointia ajatellen olette aivan oikealla asialla. Kirjoituksiinne tutustuttuani minulle jäi kuitenkin tuntu siitä, että Afganistanin todellinen tilanne on Teille todennäköisesti melko tuntematon. Jos todella kannatte huolta tuon maan lapsista, miksi ette ole tarttunut kynään jo viisi - kuusi vuotta sitten, jolloin talibanien diktatuuri alkoi ja jolloin sen katastrofaaliset seuraukset alkoivat olla näkyvissä? Heidän valtakaudellaan on heidän toimiensa seurauksena maassa jouduttu ennen näkemättömään kurjuuteen. Puhe siviiliuhreista käynnissä olevien sotatoimien yhteydessä tuntuu varsin tekopyhältä - vaikka huoli on itsessään oikea - kun palautetaan mieleen ne suunnattomat siviiliuhrien määrät, jotka ovat kuluneina 5-6 vuotena aiheutuneet talibanien määrätietoisista ja julmalla tavalla toteutetuista valtapyrkimyksistä ja vastustajien tuhoamisesta. Näiden uhrien joukossa ovat juuri isättömiksi tai täysorvoiksi jääneet lapset olleet järkyttävin kohde. Näiden siviiliuhrien määrää on mahdotonta arvioida tarkasti, minkä jokainen Afganistanin infrastruktuuria tunteva hyvin tietää. Uhrien määrä on joka tapauksessa suunnaton eivätkä nykyiset määrät ole niistä kuin pieni osa. Pakolaisia on Afganista tullut 10 vuoden aikana jo yli 5 miljoonaa.

Nimenomaan lasten ja naisten oikeudet on pyritty järjestelmällisesti hävittämään. Naisilta on kielletty työnteko ja monet heistä ovat suurperheiden rikkouduttua kerjäläisen asemassa heidän miestensä kuoltua tai jouduttua sotatoimiin. Tätä sortoa on jo jatkunut usean vuoden ajan,jo vuodesta 1996-7 alkaen. Naisten koulutus on kaikilla koulutustasoilla loppumassa - talibanien tahdosta. Ei tarvita profeetan kykyjä nähdäkseen mihin tämä johtaa juuri lasten kohdalla tulevaisuudessa. Luonnonkatastrofit ovat lisänneet kurjuutta. Maassa toimineet avustusjärjestöt ajettiin ulos maasta elokuun lopussa talibanien käskystä - useat niistä 72 tunnin varoitusajalla. Usean sadan tuhannen ihmisen jokapäiväinen toimeentulo ja terveydenhoito oli riippuvainen näiden avustusverkostojen toimista, joka siis yhdessä hetkessä katkaistiin. Ensimmäistäkään iskua ei tuolloin ollut Afganistaniin tehty.

Kylmä tosiasia on, ettei talibanien hallitessa maan perusjärjestelyjä ja niiden välittämää avustustoimintaa saada juurikaan käyntiin oli sota tai ei. Siviiliuhreja eivät tuota ainoastaan reitiltään harhautuneet pommit, joista jokaista itsekin syvästi valitan. Siviiliuhrien määrä nousee nimenomaan talibanien toiminnan vuoksi heidän rikkoessaan kansainvälisten sotatoimisäädösten perusmääräyksiä sijoittaessaan omia siviilejään sotilaskohteitten välittömään läheisyyteen propagandistisiksi ihmiskilviksi ja keskittäessään sotilaallisia toimintojaan keskelle siviiliasutusta. Näitä tosiasioita eivät mediamme jostain syystä paljonkaan kerro, vaikka ovat ne maininneetkin - ehkä siksi, että asioiden kauheus on liikaa ihmisten, nyt erityisesti talibanien hyvyyteen naiivisti luottaville suomalaisille. Ps. Mainitut nimimerkit voisivat rohkeasti ja ystävällisesti tulla ulos bunkkereistaan, jos heillä on asioista perusteltua sanottavaa; suosittelisin sitä.

Juhani Lindgren
Hämeenlinna

Takaisin
=> Yhteiskunta