Takaisin
=> Yhteiskunta

Palestiinalaisten itsemurhapommittajista


"Palestiinan naiskamikazeista" esitetty dokumentti (19.7 TV 1) antoi huomattavasti realistisemman kuvan Israelissa suoritettavista itsemurhaiskuista kuin lehdistön tavanomainen Israel-vastainen uutisointi. Ohjelma sisälsi paljon aitoa ainesta ja antoi varmasti ajattelemisen aihetta. Dokumentti tavoitti jotain siitä länsimaiselle ihmiselle lähes käsittämättömästä sokaistuneesta kiihkosta, joka palestiinalaisyhteiskunnassa vallitsee. Muutama ajatus ohjelmasta.

Kun palestiinalainen sanoo israelilaisia tai juutalaisia "apinoiksi ja sioiksi", kuten ohjelmassa kuultiin, on kysymyksessä aivan eri asia, kuin jos suomalainen sanoo jotakuta ihmistä siaksi. "Sika" on islamissa paljon pahempaa ja raskaampaa kuin viittaus ihmiseen, joka toimii sikamaisesti. Muslimin suussa "sika" toisesta ihmisestä liittyy islamin käsitykseen epäpyhyydestä ja saastaisuudesta. Kysymyksessä on siis myös uskonnollisesti kantaa ottava kielenkäyttö, jolla ihminen todetaan saastaiseksi ja kadotuksen ansainneeksi - rotunsa perusteella. Juutalaisetkaan eivät syö sianlihaa, millä on tietty vanhatestamentillinen ja terveydellinen taustansa, mutta käsitteellä "sika" ei ole juutalaisilla toisiin ihmisiin viittaavaa kirouksenomaista luonnetta.

Haastateltujen palestiinalaisten suuhun pantiin kautta ohjelman sana "Jumala". Englantia puhuneet käyttivätkin useimmiten sanaa "God", Jumala. Arabiaa käyttäneiden puheesta saattoi arabiaa taitamatonkin erottaa sanan "Allah". Tätä ei kuitenkaan voi kääntää sanalla "Jumala". Mikäli näin tehdään, suomalaiselle kuulijalle/ lukijalle välittyy ajatus, että muslimi todella puhuisi Raamatun ja kristittyjen Jumalasta. Vaikka arabiaa äidinkielenään puhuva kristitty voikin joissain tapauksissa kutsua Jumalaansa Allahiksi, Allah-käsitteen sisältö on islamissa täysin erilainen kuin Raamatun Jumalan olemus. Muslimi raivostuu, jos ja kun kristitty esim. puhuu Jumalastaan Jeesuksen Kristuksen Isänä. Sellaisen - kristitylle luovuttamattoman - Jumalan ja käsityksen muslimi suorastaan kiroaa.

Tarkkaavainen katselija huomasi myös, miten koululaisten lausumat taisteluhaasteet ja kiroukset juutalaisille olivat ulkoa opittuja. Kun oppilas unohti miten teksti jatkui, vieressä seisova opettaja auttoi oppilasta selvästi kuuluvalla kuiskauksella. "He eivät ole ihmisiä" -sanonta israelilaisen koululaisen suussa juutalaisista on hätkähdyttävä. Palestiinalaisnuoren ajatuksellinen taivuttaminen Israel- ja juutalaisvihaan alkaa itse asiassa jo varhaisimmasta lapsuudesta. Palestiinalaislähteet sanovat joskus, että heidän lapsensa ovat oppineet vihaamaan Israelilaisia sotilaita nähdessään nämä toiminnassa. Ikävä tosiasia on, että nämä lapset vihaavat Israelin sotilaita (ja juutalaisia yleensä) jo ennen kuin ovat ensimmäistäkään sellaista nähneet. Silti myös joitakuita "rauhanmielisiä" palestiinalaisia löytyy, niitä, jotka eivät seuraa oman yhteiskuntansa kiihottajia.

Suomalainen uutisvälitys antaa kuvan, että itsemurhaiskuja tehtäisiin suhteellisen harvoin, ja raportoi ainoastaan toteutetut iskut. Mainitsematta jätetään, että päivittäin yritetään suorittaa keskimääräin n. 11-12 itsemurhaiskua, jotka tarkan valvonnan ansiosta kuitenkin pystytään estämään. Tämä tieto selittää mm. sen, miksi Israelin suorittamia henkilö- ja kotitarkastuksia on jouduttu suorittamaan erittäin määrätietoisesti ja pahinta epäillen. Iskujen onnistunut torjuminen on osoittanut tämän tiukkuuden perustelluksi. - Lähi-idän ongelman ratkaisua ei näissä kommenteissa ole haettu eikä esitetty, eräitä tausta-ajatuksia on vain tuotu esiin.

Takaisin
=> Yhteiskunta