Takaisin
=> Yhteiskunta

Paul van Buitenen: Euroopan salaiset kansiot.

Kirjaesittely Perustaan
Paul van Buitenen: Euroopan salaiset kansiot. Komission petokset paljastuvat. Aika OY Kristilliset kirjat. 2000. 255 s. Valokuvia asiakirjoista ja muita liitteitä.


Dekkari Brysselistä

Missä valta, siellä raha, missä raha, siellä (vallan ja) rahan himo, missä himo, siellä väärinkäytöksen vaara, missä väärinkäytöksen vaara, siellä väärinkäytös, missä väärinkäytös, siellä salailu, missä salailu, siellä vihjailuja, missä vihjailuja, siellä lisää salaamista, missä lisää salaamista, siellä tutkij(oit)a, missä tutkija, siellä uutta peittelyä, missä uutta peittelyä, siellä vääryyden vähättelyä, missä vääryyden vähättelyä, siellä taistelun kovenemista, missä taistelun kovenemista, siellä maineen tahraamista jne. jne.

Näin se menee ja näin se meni 1990-luvun loppupuolella Brysselissäkin. Tutkijan eli salapoliisin epäkiitolliseen tehtävään joutui sisäisen pakon ajamana kristitty eurovirkamies, hollantilainen lakimies van Buitenen. Hämäräaineistoa löytyi runsaasti eli vihjailussa oli ollut vinha perä.

Mutta kuinka saada väki uskomaan? Ensi yritykset toivat kovaa painostusta ja sen myötä kovia paineita van Buitenenille. Kestokyky oli äärirajoilla - erityisesti silloin, kun hänen henkilöään vastaan hyökättiin valheellisesti. Pelottelusta ja uhkauksista huolimatta hän saattoi asiat lopulta europarlamentin tietoon. Onneksi tukijoita ja vastuullisuutta löytyi siitä ja muualtakin. Santerin komissio erosi ennen kautensa loppumista. Oli suorastaan ihme, että Prodin komissioon siirtyi niinkin monta vanhan komission jäsentä. Ranskan valta-asema Brysselin byrokratiassa tuli muuten häkellyttävän selvästi esiin.

van Buitenen sai vastaanottaa kiitosta, mutta myös paljon hänen toimeensa ja uuteen työllistymiseensä liittyvää ikävää. Uskomaton tarina. Jos (ja kun) paljastukset ovat asiallisesti totta, tilanne on ollut suorastaan vakava. Lue jännäri elävästä elämästä. Jos osaat ranskaa - minä en osaa - voit tutustua joihinkin alkuperäisiin asiakirjoihin valokuvien välityksellä.

Olisin toivonut havaittujen väärinkäytöskäytösten hieman yksityiskohtaisempaa esittelyä. Joskus tuntui nimittäin siltä, että tiettyä asiaa kovasti kommentoitiin ja sen vääryys mainittiin, mutta itse asian sisältö saattoi jäädä lukijalle kuitenkin epäselväksi. Se ei kirjaa pahenna, sillä rikosmysteeri vain sai siitä uuden ulottuvuuden: tutkijan tie oli vaikeuttamattomanakin vaikeaa - saati sitten vaikeutettuna. Tuntuu siltä, että vielä kirjan kirjoittamisen aikoihinkin vuosien 1996-98 raskaat tapahtumat olivat yhä tekijän repussa, jonka ylipaino tuntui tietokoneen näppäimistöön asti. Tuleeko lisää vaikeita tutkimuksia vai onko sisäinen kontrolli jo alkanut purra eurolanttia ja todeta, että aitoa on? Haluamme uskoa hyvää. Omatunto yleensä ja kristityn omatunto - kas siinäpä kuitenkin vakavan pohdinnan aihe.

Takaisin
=> Yhteiskunta