Takaisin
=> Yhteiskunta

Katastrofal "logik"


Debatt i korthet
----------------------------


Jouni Ekuri, chef för kommunala arbetsmarknadsverket, har anklagat läkarna för att deras lönekrav "äventyrar kommunekonomin" och sagt att "läkarnas lönepåslag betalas i sista hand av skattebetalarna" samt att de ökade kostnaderna "försämrar möjligheterna att utveckla hälsovården" (HBL 5.6.).

Har du hört på maken? Vem är det om inte samhället och skattebetalarna som upprätthåller polisen, försvarsmakten, det kommunala tjänsterna inklusive sjukvården i vårt land? Vem är det som har gjort det nästan omöjligt att utveckla en hälsovård som skulle vara trygg för patienten, mänsklig för personalen med tanke på deras arbetsbörda och oerhört stora ansvar om inte just det Kommunala arbetsmarknadsverket och kommunernas beslutfattare med deras oändliga "sparåtgärder" inom hälsovården?

Att påstå att läkarnas krav, som i åratal har låtit vänta på sig, skulle nu och i framtiden vara orsaken till det elände som finns inom vårt hälsovårdsystem med utbrända sjukskötare och läkare, med långa patientköer och tusentals nästan hopplösa patienter, ser ut som skenhelighet av det värsta slaget. Om Kommunala arbetsmarknadsverket önskar komma med den gamla frågan "varifrån kommer pengarna" (en fråga som de kanske tror att kan befria dem från deras ansvar), lyder svaret: ni har pengarna, använd dem på ett rättvist sätt så att vi också i framtiden får behålla en högklassig och välutbildad läkarkår med tillräckligt många läkare. Kom också ihåg att vi alla kan bli sjuka.

Takaisin
=> Yhteiskunta