Takaisin
=> Yhteiskunta

Mihin jäi Saddamin kansanmurha?

Mielipidekirjoitus Kotimaa-lehdessä. 01.05.


Mihin jäi Saddamin kansanmurha?
Kotimaan pääkirjoituksessa 7.1. lueteltiin muutamia viime aikojen suurkatastrofeja, joissa inhimillinen tekijä on ollut onnettomuuksien aiheuttaja.

Inhimillisyyttä ajava kirjoitus oli muuten varsin asiallinen, mutta mihin jäi Saddamin kansanmurha? Toki toimittaja on tiennyt asiasta. Saddamin tappokoneiston suoranaisesta vaikutuksesta menehtyi noin 400.000 irakilaista, myrkkykaasulla tapetut kurdit mukaan luettuna. Irakilaisten omissa arvioissa esiintyy vielä korkeampia lukuja. Lisäksi tulevat ne yli 300.000, jotka menehtyivät YK:n pakotteiden seurauksena. Pakotteet olivat tietysti välttämättömiä juuri Saddamin vuoksi, joten nämäkin Irakin yhteiskunnan heikko-osaisimmat uhrit sairaiden, vanhusten ja lasten joukosta on laskettava hänen tililleen. Ennen Irakin sodan uuden vaiheen alkamista maaliskuussa pari vuotta sitten, irakilaisia kuoli Saddamin vuoksi joka kuukausi tyrannin toimien suoranaisina ja välillisinä uhreina uskomaton määrä, jonka suuruuden voi jokainen itse laskea yllä olevista luvuista, jotka ovat varovaisia. Onneksi kuolinluvut ovat sen jälkeen aivan oleellisesti pienentyneet, vaikka osa maan sunneista ja heidän kanssaan liittoutunut al-Qaida jatkavat vakavia hirmutekojaan shiioja ja maan järjestystä vastaan.

Me kaikki unohdamme asioita ja teemme virheitä. Saddamin pois jättämistä pääkirjoituksen luettelosta tuskin voi kuitenkaan pitää muuna kuin tahallisena. Tätä ja lehden tähän asiaan liittyviä aikaisempia kannanottoja ei varmasti ole tarkoitettu pro-saddamilaisiksi mielenilmaisuiksi, mutta ne on historian valossa liiankin helppo tulkita sellaisiksi. Vaikenemisen ääni kuuluu kauas.

Historian ja muiden tosiasioiden tunnustaminen on tämän päivän kristitylle välttämätöntä. Viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana maailmassa tapahtuneiden hirmutekojenkin joukossa on Saddamin suorittama Irakin kansanmurha, ja se on samaa suuruusluokkaa kuin Ruandan katastrofi.

Juhani Lindgren, Hämeenlinna

 

Takaisin
=> Yhteiskunta