Takaisin
=> Yhteiskunta

Missä aseet ovat?


Perjantai-illan (14.2) A-studiossa nuori vantaalainen koululainen ilmoitti haluavansa kysyä liittokansleri Schröderiltä, millä ei-sotilaallisilla keinoilla tämä katsoisi voivansa riisua Irakin aseista. Terävä kysymys. Irakista on keskusteltu pitkään. Käsittääkseni kukaan ei vielä ole esittänyt yhtään toimivaa vastausta teininuorukaisen kysymykseen.

Yleisemmin tarjottu vastaus lienee viittaaminen YK:n asetarkastuksiin. Neulan etsiminen heinäsuovasta on sananparsi, jolla kuvataan etsimisen vaikeutta kun etsittävä kohde on pieni ja etsittävä alue suuri. Juuri tällaisesta tilanteesta kelpaa esimerkiksi meneillään oleva atomi- sekä biologisten että kemiallisten aseiden etsiminen Irakista. On merkittävä voitto demokraattiselle maailmalle yleensä ja USA:lle erityisesti, että YK on sentään tunnustanut, että jotain etsittävää on.

Entä miten helppoa kätkeminen on? Irakissa se suhteellisen olisi helppoa, vaikka olisi piilotettava tehtaita, laitoksia, varastohalleja, kontteja, ohjuksia, laukaisulaitteita, tiedemiesryhmiä jne. Kokonaiset "kaupungit" on helppo rakentaa maan alle tai paremmin sanottuna vuoriin, kuten entisessä Jugoslaviassa tehtiin.

Sanomattoman paljon helpompaa kätkeminen on, kun piilotettava kohde voidaan sijoittaa tavalliseen asuintaloon. Yhdessä kerrostalohuoneistossa voidaan valmistaa biologisia ja kemiallisia aseita runsain määrin. Naamioituja laboratorioita on helppo sijoitta kymmenittäin käytännöllisesti katsoen mihin tahansa kaupunkiin. Tarkinkaan tiedustelukuva ei näytä sillä kohdalla muuta kuin tavallista asuintalon kattoa. Kuljetuksiin ei myöskään tarvita rekkoja tai maanteitä. Aineet kulkevat ostoskassissa. Valmiin lopputuloksen - tappavan joukkotuhoaseen - piilottaminen jopa muutaman gramman tai desilitran erissä on mahdollista tehdä lukemattomiin paikkoihin ja lukemattomin tavoin. Jos tällaisia sattumalta löydettäisiin, Saddamin olisi helppo todeta ne "laittomiksi". Entä sitten? Tämän lain säätäminen Irakissa ei varmasti hämää ketään ajattelevaa ihmistä.

Vertaus neulan etsimisestä heinäsuovasta kuitenkin ontuu ja tilanne osoittautuu paljon vaikeammaksi. Emme nimittäin edes tiedä, missä heinäsuovat sijaitsevat, sillä ei kai kukaan vakavissaan usko, että kaikki Saddamin käskyvallan alla olevat aseet edes ovat Irakissa? On jokseenkin naiivia ajatella, ettei niitä olisi myös hajasijoitettu täysin arvaamattomiin paikkoihin ympäri maailmaa terroristiverkostojen milloin tahansa käytettäviksi. Kansanomaisesti voisi kai sanoa, että kätkijät nauravat partaansa. Maailman hyväuskoisia miljoonia on helppo johtaa harhaan. Tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin huvittava. Se on sanoinkuvaamattoman vakava. Sota voidaan välttää, mutta vain Irakin täydellisen avoimuuden kautta. Voiko Saddamin kaltainen hirmuhallitsija koskaan olla avoin? Voiko yhteenkään hänen sanaansa luottaa? Mitä sanoo kokemus tästä asiasta? Tässä pohdittavaa - ja rukoiltavaa.

Takaisin
=> Yhteiskunta