Takaisin
=> Yhteiskunta

Politiikka kuohuu KMN:ssä

 

Olemme saaneet lukea viestejä KMN:n Brasilian yleiskokouksesta helmikuussa 2006. Toistaiseksi uutiset ovat olleet mitäänsanomattomia, paitsi kahdelta näkökulmalta. Uusliberalistiseen ihmiskäsitykseen perustuva politiikka on voimissaan eikä evankeliumista juuri tahdo kuulla mitään. l

Tässä esimerkki politiikasta. Uutsen mukaan (Kotimaa/ Ijäs 24.2.2006) 36 USA:n kirkonjohtajaa on esittänyt kokouksessa anteeksipyyntönsä siitä, ettei heidän profeetallista sanomaansa ole Yhdysvalloissa kuunneltu. vaan maa lähti sotaan Irakia vastaan petoksella, vastoin kansainvälistä lakia ja ihmisarvoa loukaten.

Tekevätkö kirkonjohtajat itsensä profeetoiksi? Sen he suoraan sanovat, mikä on suunnattoman vakavaa sekä hengellisesti että kirkollisesti.

Mikään heidän sotaan kohdistamansa syytös ei myöskään pidä paikkaansa. En tiedä, mihin petoksella viitataan, mahdollisesti siihen, ettei aseita löytynyt vakuutteluista huolimatta. Viittaus on täysin kestämätön.  Historian valossa tiedämme kaksi asiaa aseista: niitä on ollut ja niitä on käytetty kurdeja vastaan, ja toiseksi: meillä ei vieläkään ole yhtään pitävää todistetta aseiden hävittämisestä tai muusta kohtalosta.

Kansainvälinen laki ja YK:n peruskirja suorastaan edellyttävät, että itsepuolustukseen ja kansanmurhien torjuntaan sillä ja sen jäsenvaltioilla on oikeus ja velvollisuus. Mikään lakiteksti ei ollut sodan esteenä. Esteeksi mandaatin antamiseen ei tullut siis laki eikä sen tarkoite - mikä on elämän ja järjestyksen säilyttäminen - vaan YK:n tulkinta laista. On ajatuksellisesti käsittämätöntä, miksi YK valitsi sen tulkinnan, minkä valitsi. Nyt tosin tiedämme, että yksi todennäköinen syy Ranskan ja Venäjän sodanvastustukseen ja heidän painostukseensa YK:ta kohtaan on ollut miljardiluokan öljykaupat Saddam Husseinin hallituksen kanssa. Asia kaipaa lisäselvityksiä, joita YK:n tulee jossain vaiheessa ilmeisesti erittäin vaikeaksi antaa. Kysyin valtakunnallisessa lehdessä retorisesti "Milloin on tullut vääräksi lopettaa kansanmurha?" Tämä tapahtui vuoden 2005 puolella. Yhtään vastausta ei tähän kysymykseen ole tullut. Monet omattunnot sekä ei-kristittyjen että kristittyjen tahoilla ymmärtävät, että kärsivää kansaa on autettava kaikin mahdollisin keinoin eikä kansan sortajaa ainakaan saa tukea. Keskustelua on suuresti hämännyt myös se, ettei ilman YK:n mandaattia toimiminen suinkaan tarkoita toiminnan laittomuutta. Ensimmäisenä tämän esitti Suomessa kansanedustaja Kimmo Sasi.

Entä ihmisarvo? YK on antanut kansanmurhien tapahtua ja jatkua. Pol Pot Kambodjassa on yksi hirmuesimerkki, sen jälkeen Ruanda ja Balkan. (Ilman Natoa ja Yhdysvaltoja Balkanin muslimeihin kohdistunut kansanmurha jatkuisi mahdollisesti vieläkin.). Sitten tuli Irak, jonka suhteen YK katkaisi hyvin alkaneet tukitoimensa yhtäkkiä ja antoi käytännössä aivan vapaat kädet Saddamille toimia samalla kun muutamat maat huolestuneina ja vakavina halusivat katkaista hänen verisen diktatuurinsa. Diplomatiaa oli jo yritetty vuosikausia kuten myös asetarkastuksia, jotka piti lopettaa 1998 Saddamin asenteen  vuoksi. Diplomatian tie oli kuljettu loppuun.  

YK suoritti moraalittoman "ohimarssin" suhteessa Irakin kansaan. Irakin uhrien kokonaismäärä sodan alettua olisi luonnollisesti ollut paljon pienempi, jos YK olisi laajalla rintamalla lähtenyt mukaan Saddamia vastaan. Nytkin se on ollut huomattavasti pienempi kuin mitä se oli Saddamin aikana. YK:n moraalinen linja ei näytä kestävältä. Mistä voisi löytyä parannus tilanteeseen? Maailman poliittinen ja maailmankatsomuksellinen jakautuneisuus on nyt häkellyttävän suuri ja sen silloittaminen vaatii suunnattomasti malttia ja vaivaa. Tähän ei päästä ennen kuin alennustilan tunnustetaan. Emme voi jatkaa sillä linjalla, jossa kuoro laulaa "YK:ssa kaikki hyvin". 

Nyt on hiljalleen herätty kansanmurhien ennaltaehkäisyyn ja niiden katkaisemiseen, mihin EU:n nopean toiminnan joukoilta voi mahdollisesti odottaa jotain apua siitä riippumatta, kukan mandaatin antaa, YK vai EU. Toiminnan esteenä tulee kaikissa tapauksissa olemaan raskas byrokratia, minkä aiheuttamista viivytyksistä tuhannet ihmiset maksavat kriisipesäkkeissä hengellään.  

Takaisin
=> Yhteiskunta