Takaisin
=> Yhteiskunta

Kristillisdemokraateilla menee hyvin

Sinikka Lindgren Hämeen Sanomiin 26.10.2004


Lauantain Hämeen Sanomien pääkirjoitus oli otsikoitu "Kristillisdemokraattien korpivaellus jatkuu". Kirjoituksessa väitettiin, ettei juuri nyt kristillisdemokraateilla Suomessa mene kovin hyvin. Mielestäni asia on aivan päinvastoin: kristillisdemokraateilla menee hyvin. Senhän osoittaa muun lisäksi se, että muiden puolueiden edustajilla on syytä olla huolissaan ja kirjoittaa edellä mainitun kaltaisia arvioita.
Kaikkein vähiten osuva pääkirjoitus on Hämeessä. Tässä vaalipiirissä kristillisdemokraattien kannatus oli viime vaaleissa 9,8 % . Lahdessa ja Riihimäellä KD:n kannatus ylitti keskustan saaman kannatuksen ja jälkimmäisessä se hipoi jo kokoomuksen saamaa kannatusta. Koko maassa KD:n kannatus oli 5,4 %. Tämän mukaan kristillisdemokraattien olisi pitänyt saada 10 tai 11 paikkaa eduskuntaan. Suurin syy ei siis ollut kannatuksen puute, vaan maamme jakautuminen kristillisdemokraattien kannalta epäedullisiin ja pieniin vaalipiireihin. Nykyinen vaalipiirijärjestelmä suosii suuria puolueita. Ei voida sanoa, että "puolue on onnistunut saamaan todellista kannatustaan enemmän paikkoja eduskuntavaaleissa".
Puhe siitä, etteivät kristillisdemokraatit ole haluttu vaalikumppani, on ainakin viime vaalien osalta perusteetonta, koska kyse oli yleensä siitä, ettei KD hyväksynyt vaaliliittoehdokkaiden tarjouksia. Joissakin vaalipiireissä kristillisdemokraatteihin otettiin toistuvasti yhteyttä vaaliliiton saamiseksi.
Eija-Riitta Korholan olisi kenties kannattanut heti aloittaa poliittinen uransa kokoomuksessa. Kristillisdemokraattien piirissä molemminpuolinen luottamus vähitellen hiipui. Jotkut äänestäjät kokivat tehtävien aliarvioimisena sen, että ollessaan tärkeässä luottamustehtävässä meppinä Korhola uskoi voivansa yhtä aikaa toimia sekä puolueen sihteerinä että olla eduskuntaehdokkaana. KD ei ole puolueena missään vaalikampanjassaan sekoittanut uskontoa ja politiikkaa, mutta kylläkin halunnut toimia kristillisten arvojen voimaan saattamiseksi. Jokaisella puolueella, niin kuin myös meillä ihmisinä, on omat kasvukipumme.
Sinikka Lindgren, KD:n Hämeenlinnan seudun osaston pj.
matematiikan didaktiikan dosentti

Takaisin
=> Yhteiskunta