Takaisin
=> Yhteiskunta

Vems minne sviker?

 

Sällan har jag läst en sådan blandning av ett försök att ta fram fakta å ena sidan och ett propagandautbrott å den andra som Björn Sundells ledare i Hbl den 13.2. Själva saken - betydelsen av Saddam och hans skräckvälde - har dessa debattörer glömt bort för länge sedan och koncentrerar sig nu på personers påstådda minnesförlust. Mediernas agerande påminner om sovjetiska metoder där försök att bryta ner personer med halvsanningar blev en central faktor i mediernas händer. Medierna håller nu också på och skapar allt "starkare" myter om "vapen som inte fanns" vilket faktiskt är så gott som att lösgöra sig från all logik och förutsätter en tankegång "om vapen inte hittas så har de inte funnits till". Skribenten borde känna till att om man använder sig av "tystnadens argument" (argumentum e silentio) så kan man "bevisa" absolut vad som helst.

Sundell måste nog själv se denna mytbildning och en viss minnesförlust också i sin egen ledare. Först säger han, ett det blir allt "osannolikare att det hittas masstörelsevapen i Irak" och senare, att "Saddam kan ha utgjort en fara för mänskligheten år 1990, kanske alltjämt år 1998, men inte längre våren 2003." Ja, hur vet han det? Antingen är den en gissning, eller så bygger detta avslöjande på fakta som vi andra inte har, eller, för det tredje, gäller det den här antilogiken att "om vapen inte hittats så ha de inte funnits till". På detta sätt kan moderna myter uppstå. Fakta skulle de bli först om vi får sådana, t.ex. att vapen har blivit förstörda, men ett sådant faktum har vi inte. Saddam nämns kort, och, alldeles otroligt nog, ställs Saddam i samma kategori som "tiotals grymma statsmän" i olika länder. Vart försvann det historiska perspektivet? Vem av dom andra tyrannerna har den historien bakom sig som Saddam? Ingen, det vet vi alla. Just detta menar jag när säger att Saddam glöms bort. Saddam var inte "vem som helst" tyrann. Debatten gällde inte vapen som sådana, utan vapen, som just Saddam hade använt och kunde använda sig av på nytt.

Vems minnesförlust gäller det? När Schröder besökte Finland för ett drygt år sedan talade han öppet om behovet att avväpna Saddam. Nu säger han ingenting. I mars 2003 sade vapeninspektörerna, ett det finns så mycket vapen i Irak att man behöver mera tid för inspektionerna och måste därför vänta med kriget. Den bok som Blix publicerade har enligt recensionerna nämnt att man allmänt tänkte på en militär lösning och oenigheten gällde tidtabellen. Nu säger dessa män ingenting. Och de var minsann inte "styrda av USA". Minnesförlust? De av massmedierna skapade myterna är alltid osanna och motstridiga. Jag tror att vi borde kunna vänta oss att ledare i Hbl skulle vara ärliga, inte propagandistiska, och att historien skulle tas på allvar. Men sen bilden ovanför ledarens rubrik - en verklig karikatyrteckning! Den var avsedd för att förlöjliga vissa personer, vilket kanske inte precis är den bästa typen av journalistisk etik förresten. Hbl kan också producera mycket bra bilder har jag lagt märke till. Men, överraskande nog, avslöjar bilden i själva verket hur otroligt lätt det är att gömma vapen (eller vad som helst) i Irak och hur absolut hopplöst det är att hitta dem - om inte irakierna själva avslöjar var dom finns. Och det var just detta som FNs resolution 1441 förutsatte av Saddam. Men detta med 1441 har också glömts bort. Minnesförlust igen? Ja, faktiskt, redan för ett år sedan svek minnet när FN s.a.s. "glömde" sin egen resolution. Och vem har sagt att Saddams vapen skall letas efter endast i Irak? Kemiska (eller bilogiska) vapen i mängder som kan döda tiotusentals människor kan lätt transporteras vart som helst i en liten handväska som saringasterroristerna i Tokyo 1994 bevisade.

Takaisin
=> Yhteiskunta