Takaisin
=> Yhteiskunta

Viina, miina ja viinamiina

 

Maamme tämänhetkinen alkoholiverokäytäntö kylvää kiihtyvällä vauhdilla viinamiinoja pitkin Suomea. Nämä miinat eivät räjähtele metsissä tai pelloilla, vaan kodeissa, kouluissa, kaupunkien kaduilla, maanteillä, kouluissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa, työpaikoilla. Nyt kylvetyt viinamiinat lisäävät väkivaltaa, vammauttavat, vievät terveyden, työpaikkoja ja koulutusmahdollisuuksia ja rasittavat yhteiskunnan terveydenhoitoa. Räjähdyksiä tulee tasaiseen tahtiin ja tervettä elämää tuhoutuu. Viinamiinasta on ajattelemattomasti tehty hyökkäysase, jonka edessä yhteiskunnan puolustus ei tunnu kestävän.

Rajoillemme asetetut miinakentät eivät räjähtele eivätkä aiheuta vammoja tai tuhoa elämää eivätkä vie työpaikkoja. Kuka tahansa pioneerijoukkojen alikersantti voisi ystävällisesti kertoa ja osoittaa päättäjille, ettei rajojemme miinoilla ole mitään tekemistä niiden miinojen kanssa, joita on eri maissa mielettömin määrin kylvetty asutusten lähituntumaan räjähdysansoiksi tappamaan ja haavoittamaan lapsia ja muita siviilejä. Nämä. pitkin esim. Keski-Aasian valtioita sijoitetut taitavasti naamioidut miinat tuottavat vuosittain mittaamatonta ruumiillista ja henkistä tuskaa, kärsimystä ja menetyksiä ihmiselämälle. Rajojemme miinat ovat kuin "toista aselajia", asetettu puolustukseksi, nuo toiset pelkästään tuhoamaan, missä hirmutyössään ne jatkuvasti onnistuvatkin.

Koko miinatragedia niin maailmalla kuin omassa sisäpolitiikassamme sijoittuu laajempiin periaatteellisiin yhteyksiin. Maamme into liittyä kansainväliseen sopimukseen "periaatteen vuoksi" paljastaa jälleen kerran Suomen arkuuden ja vaikeuden tehdä itsenäistä politiikkaa asiaperusteisiin vetoamalla. Mutta tilanne osoittaa samalla kansainvälisten sopimusten suurpiirteisyyden, etten sanoisi ajattelemattomuuden. Hyvää tarkoittava sopimus ei otakaan huomioon paikallisia ja alueellisia tilanteita. (Luulen, että esim. eu-maanviljelijämme ovat saaneet kokea tämän kipeästi omalla sarallaan.) Suurpiirteiset tai mitään sanomattomat kansainväliset sopimukset pitää saattaa ajan tasalle, mikä vaatimus koskee tietysti myös sodan uusia muotoja koskevaa lainsäädäntötyötä eikä pelkästään tätä yhtä tiettyä asetyypppiä.

Viina ja miina näyttävät tuottavan nyt ja lähivuosina Suomelle sekä verotulojen runsasta vähenemistä että turhia lisämenoja. Osalla miinojen vaihtamiseen kuluvista varoista voitaisiin tukea kansainvälistä miinanraivaustyötä, josta on huutava tarve, ja säilyttää työpaikat niille, joilta ne miinakarusellissa uhkaavat mennä. Osalla rahoista voitaisiin lieventää sitä tuhoa, mitä viinamiinat aiheuttavat. Miinasäästöt yksin tosin eivät ole rahallisesti kovin mittavia kokonaistaloudessamme, vaan kysymys on periaatteellinen. Pullo- ja tölkkimiinat tuhoavat kasvavalla voimalla kansamme nuorten ja vanhempien elämää, ja samalla kun hoidon tarve viinan aiheuttamien vaurioiden ja onnettomuuksien vuoksi kasvaa, jää terveydenhoidolle yhä vähemmän verorahaa.. Hölmöläiset lyhensivät peitettä alapäästä ja siirsivät kaistaleen yläpäähän. Ettei nyt vain kävisi niin, että peitettä leikataan molemmista päistä ja palaset heitetään pois. Ja siinä maa makaa. Syntyy hyytävä kylmyys. Paleltumiskierre. Vammoja kuin pakkaseen sammuneelle lähimmäisellemme. Tai sille, jolta vihollisemme aikanaan sodassa tai terroristi viime viikolla vei väijytyksessä toisen jalan miinoillaan ja joka myös tarvitsee kipeästi hoitoa.

Takaisin
=> Yhteiskunta